Transport mobila Bucuresti

Mutari de proportii

Transport mobila Bucuresti

Ai văzut o casă de care te-ai îndragostit pur şi simplu, are mărimea perfecta, finisaje de calitate, eventual cu aspect antic si o poţi obţine la un preţ incredibil? Nu e fabulaţie, se poate întâmpla! Însă care e condiţia obţinerii unei astfel de case? Ei bine, conditia este că trebuie mutată. Astfel, o echipă specializată va trebui să ia pur şi simplu casa, cu tot cu fundaţie şi s-o mute într-un alt loc, uneori chiar şi la câţiva km distanţă.

transport mobila bucuresti

Transport mobila Bucuresti

Acest scenariu este unul cât se poate de real şi se petrece frecvent, ce-i drept, nu în ţara noastră, ci în SUA, mai ales în cazurile în care proprietarii pământului pe care a fost ridicată iniţial casa vor să construiască altceva în spaţiul respectiv. În loc să demoleze casa, proces care este destul de costisitor, unii proprietari preferă s-o vândă la preţuri incredibil de mici, desigur, cu o condiţie: noul proprietar va trebui să o mute. Soluţia este şi mult mai prietenoasă faţă de mediul înconjurător, pentru că se păstrează casa ca atare, în loc să fie distrusă bucată cu bucată, caz în care multe dintre componente si materiale ar ajunge la gunoi.

Transport mobila ieftin

Transport mobila Bucuresti

În România, unul din cele mai notorii cazuri este mutarea blocului locativ A2 din Alba Iulia, pentru  a face loc Bulevardului Transilvaniei, pe direcția căruia acesta era construit. Blocul mutat avea 80 de apartamente, o greutate de 7.600 de tone, lungimea de 100 de metri, înălțimea de 17 metri și lățimea de 12 metri. Operațiunea de mutare a avut loc la data de 27 mai 1987, iar procesul a fost mai complex, constând din secționarea în două a blocului și mutarea pe diagonală prin translație a ambelor tronsoane, pe o axă înclinată de 33 de grade.

Transport mobila Bucuresti

Procesul de mutare a durat 5 ore și 40 de minute și a fost realizat fără a evacua locatarii din casele lor, iar în urma mutării celor două tronsoane ale blocului, distanța dintre ele a devenit de 55,75 m . Mutarea a fost o alternativă pentru demolare⁠ și a avut loc la inițiativa și sub coordonarea prof. dr. ing. Eugeniu Iordăchescu, care de-a lungul carierei sale a mutat 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri.

Mutari mobila

transport mobila bucuresti

Transport mobila Bucuresti

Un alt caz de mutare a unui edificiu din România, poate cel mai celebru, datorită atât impactului asupra opiniei publice cât și dificultăților de ordin tehnic, a fost mutarea mănăstirii Mihai Vodă de pe dealul pe care fusese ctitorită de Mihai Viteazul într-un nou amplasament (restul construcțiilor, inclusiv cele care adăposteau Arhivele Statului, fiind demolate în vederea construirii Casei Poporului).

Operația în sine a constat în translarea în pantă a bisericii, pe o distanță de 289 m pe orizontală și 6,2 m pe verticală, de pe Dealul Mihai Vodă, fosta stradă a Arhivelor nr. 2 și până în locul în care se află în prezent, Strada Sapienței nr. 4, în apropierea malului Dâmboviței. Această realizare tehnică a fost considerată la vremea respectivă (1985) o performanță deosebită, meritele principale revenindu-i șefului de proiect, inginerul Eugeniu I. Iordănescu.

O altă biserică mutată a fost biserica Pătru Iacob din Reșița, urmând ca pe amplasamentul bisericii să fie construite blocuri. Proiectul translației a fost realizat de Institutul „Proiect” București.Translarea a început vineri, 11 octombrie1985, cu o viteză medie de 2.50 m pe oră pe o pantă de 2%. Biserica a fost mutată 53 de metri.

De ce să muţi o casă?

Mutari mobila ieftin

Transport mobila Bucuresti

Sunt şi alte motive care duc la mutarea unei case. Spre exemplu, în cazul în care locuiţa este predispusă la inundaţii, mutarea ei într-un loc mai sigur reprezintă o decizie înţeleaptă.

De asemenea, casele pot fi mutate în cazul în care sunt localizate într-o zonă unde urmează să se dezvolte o autostradă sau un centru comercial. Casele care au valoare istorică pot fi păstrate intacte, prin relocare sau poţi să decizi să te muţi cu tot cu casă dacă pur şi simplu nu-ţi place priveliştea actuală sau vecinii. Desigur, nu este cea mai ieftină soluţie, aşa că trebuie să te gândeşti de multe ori dacă schimbarea vecinilor merită un astfel de sacrificiu.

Transport mobila Bucuresti

transport mobila bucuresti

Înainte de a te apuca de mutarea propriu-zisă este indicat să faci o analiză serioasă, financiară şi logistică, să te gândeşti dacă mutarea este posibilă, dacă merită sa faci un astfel de efort şi dacă nu cumva ai ieşi la fel de bine dacă ţi-ai construi o casă nouă.

Ridicarea unei case, pentru extinderea ei

Firma mutari Bucuresti

Transport mobila Bucuresti

Casele nu trebuie să fie mutate neapărat pe distanțe lungi, de multe ori este necesară doar ridicarea lor. Ridicarea casei presupune aceleași etape ca în cazul mutării însă, în loc să fie deplasată, locuinţa trebuie doar ridicată. Acest lucru se întâmplă în cazurile în care fundaţia casei este deteriorată şi trebuie reabilitată sau atunci când proprietarul vrea să se extindă în jos şi să construiască alte camere, garaj, beciuri, etc. Este mai ieftin cu circa 50% să apelezi la o firmă specializată care să-ţi ridice casă şi să construieşti în partea de jos a ei decât să te extinzi în partea de sus a casei.

Cum planifici mutarea unei case

Mutare mobila Bucuresti

Transport mobila Bucuresti

Mai toată munca implicată în mutarea unei case trebuie făcută înainte de folosirea propriu-zisă a echipamentelor profesionale.

Este nevoie de un plan realizat de un inginer sau o persoană cu studii şi experienţă în domeniu, pentru a fi sigur că mutarea se face în cele mai bune condiţii dar şi pentru a obţine toate autorizaţiile necesare unei astfel de acţiuni. Inspectorii vor examina structura casei şi vor trebui să întocmească un plan al noii fundaţii, ţinând cont de factorii specifici.

Firmele specializate în mutări au personal bine pregătit, care îi poate ajuta pe propietari să urgenteze procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare. Înainte de a contacta o astfel de firmă, proprietarul trebuie să măsoare cu atenţie lungimea, lăţimea şi înăţimea casei şi trebuie să aibă informaţii legate de cum a fost construită casa, pentru a se putea aproxima care este greutatea ei.

Transport mobila Bucuresti

În general, este mai scump să muţi o casă din cărămidă decât una din lemn, o casă mai mare decât una cu dimensiuni reduse. Firmele specializate în mutări au echipamentul necesar ce permite mutarea oricărui tip de casă, chiar şi conace cu dimensiuni foarte mari.

Este nevoie ca echipa de ingineri să aibă informaţii referitoare la elementele de structură, pentru ca mutarea să se desfăşoare în condiţii bune. De asemenea, cei care se ocupă de mutare trebuie să fie informaţi dacă este necesar să mute odată cu casa si alte construcţii auxiliare- garaj, terasă etc. Structurile din cărămidă ca şemineele pot fi mutate odată cu casa însă de multe ori specialiştii recomandă demolarea şi reconstruirea lor, după ce are loc relocarea.

Firma de transport

Costurile implicate în mutarea casei

Transport mobila Bucuresti

Accesul către casă, respectiv drumul, este de asemenea un factor extrem de important şi reprezintă un element care determină costul final al mutării. În cazul în care există obstacole – curbe, copaci, treceri peste calea ferată, pasaje sau reţele de utilităţi, pe lângă faptul că este necesar echipament special (ceea ce implică şi costuri mai mari), proprietarul va trebui să obţină şi alte aprobări de la autorităţile locale, care pot fi şi ele costisitoare pentru că necesită expertiză. Unele zone au, de asemenea, restricții rutiere astfel că mutarea poate fi realizată numai pe timpul orelor de noapte sau în weekend.

Cel mai ieftin este să muţi o casă cu dimensiuni mici, pe un teren lin, fără obstacole, la o distanţă cât mai mică. De altfel, majoritatea celor care apelează le firmele specializate în relocarea locuinţelor îşi mută casele pe distanţe scurte, în acelaşi oraş.

Transport mobila Bucuresti

Costul mutării unei case este de circa 12-16 dolari pe metru pătrat, însă poate creşte foarte mult, direct proporţional cu greutatea casei, mărimea ei şi distanţa pe care urmează să fie mutată. În afară de aceste costuri, cel care decide să mute casa trebuie să ia în calcul şi alte cheltuieli:

 • Costul terenului, în caz că nu-l deţine deja;
 • Construirea unei fundaţii noi la casa care urmează să fie mutată;
 • Reconectarea la reţeaua de utilităţi;
 • Obţinerea autorizaţiilor necesare;
 • Alte îmbunătăţiri aduse casei, eventuale renovări.

Servicii mutari Bucuresti

Paşii de realizat pentru a muta o casă

transport mobila bucuresti

Transport mobila Bucuresti

Pentru a pregăti o casă pentru a fi mutată este indicat să se facă tăierea de la utilităţi, ceea ce presupune apelarea la serviciile unui instalator şi ale unui electrician. Este bine să se ţină cont de faptul că echipa care se ocupă de mutare va avea nevoie de o suprafaţă liberă de cel puţin 3 metri în jurul casei pentru excavatoare, buldozere şi alte echipamente de săpat.

Muncitorii vor săpa în jurul fundaţiei casei şi vor face ici, colo câteva deschideri în pereţi ce vor permite inserarea unor grinzi de oţel. Zăbrelele din lemn sunt de asemenea folosite în mutarea caselor. Specialiştii folosesc cricuri hidraulice, poziţionate sub grinzile de oţel, ce vor ajuta la ridicare. Este vorba de mai multe cricuri hidraulice ce funcţionează ca un sistem cu circuit unificat, deoarece există un control central de monitorizare a performanței fiecărui cric. Pentru că funcţionează concomitent, toate cricurile vor ridica casa la aceeşi înălţime, indiferent de greutatea casei, astfel încât să nu se producă fisuri şi pereţii să rămână la acelaşi nivel.

Transport duba Bucuresti

Transport mobila Bucuresti

În momentul în care casa este ridicată, se amplasează sub ea grinzi glisante şi dispozitive orizontale, cu roţi de cauciuc, ce vor permite deplasarea ei. Dispozitivele sunt legate de un camion de mari dimensiuni, ce va trage la propriu casa după el. Mişcarile se fac foarte lent şi trebuie supravegheate în permanenţă de echipa de specialişti, fapt care face ca procesul de mutare propriu-zisă să dureze şi câteva zile. Partea bună este că mobilierul poate fi lăsat în casă pentru că mutarea se face lent şi în mod foarte calculat, astfel că nu prea sunt afectate lucrurile din casă. De altfel, muncitorii care se ocupă de astfel de lucruri fac şi glume pe acest subiect potrivit cărora, dacă laşi o cutie deschisă de suc pe masă în timpul mutării casei, vei constata că, după procesul de mutare, nu se va fi vărsat nicio picătură de suc.

Transport mobila Bucuresti

In momentul in care casa este adusă în noua locaţie se ţine ridicată până când este turnată o nouă fundaţie. După construirea fundaţiei, casa este coborâtă, după care urmează legarea la utilităţi. Dacă toţi aceşti paşi sunt respectaţi, casa care a fost supusă procesului de mutare îşi va păstra structura şi nu va fi nici un pericol să fie locuită.

 • transport mobila                                 transport mobila bucuresti
 • transport mobila bucuresti
 • servicii transport mobila
 • mutari firme
 • transport mobila in tara
 • transport mobila firme
 • transport ieftin bucuresti
 • mutari mobila
 • mutari mobila ieftin
 • mutari mobila in tara